Blog bemutatása


Szeretettel köszöntelek oldalamon!
Mi is található itt?Receptek,Mesék,
Viccek,Egészségtár,Címke nélkül mindenféle,
A legújabb bejegyzések mindig legelöl,
Nézz körül,itt is és többi oldalamon is.
Melyet a saját bloglistámban találhatod.
Örülök,hogy itt vagy,és köszönöm látogatásod.

A Vendégkönyvet oldalt találod.


2008. május 14., szerda

Süssünk muffint.

Süssünk muffint!
Először bajban voltunk a nevével is, többeket egy ósdi téli ruhadarabra emlékezetett, aztán világlátott ismerősök megtanították, hogy az "máffin" style="margin: 10px;" Mostantól nincs mentség, egy unalmas hétköznapi délutánt is feldobhatsz, mondjuk egy zamatos almás muffinnal! A muffinsütéshez elengedhetetlenül szükséges a muffinsütő. Ezt a 12 vagy 16 pogácsa méretű mélyedésből álló sütőlemezt manapság már a nagyobb élelmiszer áruházakban is beszerezheted. Ha igazán klasszikus muffint akarsz gyártani, vegyél hozzá fehér vagy mintás kapszlit, vagyis amolyan mignonpapír-szerűséget, amit szintén az áruházakban találsz a konyhai felszerelések polcán. Nem feltétlenül szükséges papírral bélelned a sütő mélyedéseit, nagyon jó kis muffinjaid lesznek, ha "csak" style="margin: 10px;" A receptek általában a 12 darabos sütőformához elegendőek, az ettől eltérőt külön jelzik. A muffinsütés alapvető technikája az, hogy külön kevered össze a száraz és külön a nedves alapanyagokat. Vagyis a cukor, liszt, sütőpor, aszalt gyümölcsök, reszelt sajt, sonka, ilyesmi külön egy tálba, míg a tojás, tej, tejföl, olaj, margarin egy másik tálba kerülnek. Az összeállításnál nagy laza mozdulatokkal keverd össze a két alkotórészt. Tanácsok kezdőknek és haladóknak • A muffint előmelegített sütőben süsd! • A sütés első negyedórájában ne nyiss rá a muffinokra, mert összeesnek! • Csak a cukrot kell alaposan kikeverni a margarinnal és a tojással, a további hozzávalót (pl. mazsola, dió, csoki, gyümölcs, szárított gyümölcs) először a liszttel lazán összekeverjük, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tésztához. A túlkevert tészták nem lesznek olyan domborúak. • A sütőport mindig a liszthez keverd hozzá, így csak a sütőben kezd el "dolgozni" style="margin: 10px;" • Ha a margarinod kemény, akkor add hozzá a cukrot, és tedd be néhány másodpercre a mikróba, könnyebb lesz vele dolgozni! • A mélyedést 2/3 vagy 3/4 részig szabad megtölteni tésztával, hogy a muffinok szépen tudjanak csúcsosodni, és ne folyjanak ki. • Ha marad üres lyuk a formában, töltsük meg vízzel. • A sütési idő általában 20-25 perc a nagyobbakhoz (pl. 6-os sütőforma), 10-15 elég a kisebbekhez. Gázsütőben 3-4-5 fokozaton kell sütni. • A muffin akkor van készen, ha a teteje aranybarna, és ha beledugunk egy fogpiszkálót (tűpróba), nem ragad rá a tészta. • Sütés után kb. 5 percig hagyjuk hűlni a muffinokat, így könnyebben kijönnek a formából. • Légmentesen zárható műanyag edényben sokáig friss marad a muffin. • A frissen sült muffinokat le is lehet fagyasztani, kb. 2 hónapig jók. Kiengedjük, és röviden még egyszer átsütjük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat.