Blog bemutatása


Szeretettel köszöntelek oldalamon!
Mi is található itt?Receptek,Mesék,
Viccek,Egészségtár,Címke nélkül mindenféle,
A legújabb bejegyzések mindig legelöl,
Nézz körül,itt is és többi oldalamon is.
Melyet a saját bloglistámban találhatod.
Örülök,hogy itt vagy,és köszönöm látogatásod.

A Vendégkönyvet oldalt találod.


2011. július 29., péntek

Küz­­delem a génmódosított növények ellen

Küz­­delem a génmódosított növények ellen 
Több ezer hektárnyi génmódosítással szennyezett kukoricát tárcsáztak be Magyarországon, de még további ültetvények megsemmisítéséről is határozhat a hatóság. A kukorica virágzás utáni állapotban van, ezért a táblák mellett 400 méteres távolságban található állományt is ki kell irtani. A génmanipulált növények (GMO-k) megjelenéséről és az általuk jelentett veszélyekről Ángyán Józseffel, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárával beszélgettünk.

– Magyarország GMO-mentességét a tavasszal elfogadott új alkotmányunk kiemelten védendő értékként tartja számon. A hírek szerint éppen tavasszal jelentek meg a hazai vetőmagpiacon nagyobb arányban a génmanipulált vetőmagok.– Éppen azért áprilisban a vidékfejlesztési miniszter elrendelte a vetőmagok fokozott ellenőrzését. A vizsgálatok során a hatóságok több mint 270 tételből 13-ban kismértékű, de kimutatható GMO-szennyezettséget találtak. Sajnos a magok egy részét már elvetették. Az érintett tételeket a szennyezés megállításának érdekében meg kell semmisíteni.
– Szándékos „biológiai támadás” alatt áll Magyarország?
– A vetőmagok szennyezettsé­ge olyan kis mértékű, hogy az egyetlen esetben sem utal szándékosságra. A szennyezett vetőmagok és az ebből fejlődő növények megsemmisítésére is elővigyázatossági okokból van szükség, hogy a génmanipulált növények terjedését és az esetleges környezeti károkat megakadályozzák.
– Milyen hatással lehetnek a magyar mezőgazdaságra ezek a növények?
– A nemzetközi és az európai piacon a génmódosított növényekből készült termékek vagy maguk az alapanyagok csak jóval alacsonyabb áron értékesíthetők. Magyarországnak jelenleg komoly piaci előnyt jelent az ország garantált GMO-mentessége, a magyar gazdálkodók a terményüket sokkal magasabb felvásárlási áron tudják értékesíteni.
– Hogyan tudjuk megvédeni magunkat a kétes minőségű vetőmagoktól?
– A jövőben is folytatódik és tovább szigorodik a mező­gazdaságban használt szaporítóanyagok ellenőrzése, ami garantálja az alkotmányban biztosított jogok megtartását.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Öl, butít, nyomorba dönt?

A genetikailag módosított növények egyik legfontosabb környezeti problémája a génmódosításhoz használt egyes idegen eredetű gének terjedése, ami a gyomirtó szerrel szembeni ellenállás kialakulásához vezethet. A másik környezeti veszély abban rejlik, hogy egyes módosított növények maguk állítják elő a növényvédő szereket, kontrollálhatatlan mennyiségben, ami a talajok, vizek szennyeződéséhez, a biológiai sokféleség csökkenéséhez vezethet. Egészségügyi szempontból kérdéses, hogy mi az ilyen növények fogyasztásának hosszú távú hatása. Az EU tagállamainak véleménye szerint a szaporodásra, a betegségek kifejlődésére vonatkozó hatásokat, mint például a rák kialakulása, egyáltalán nem vizsgálták – tudtuk meg a Vidékfejlesztési Minisztériumtól.

3 megjegyzés:

  1. Nem is tudom mit irjak erre, jó , hogy feltetted és olvashatjuk . Elgondolkodtató az biztos!!

    VálaszTörlés
  2. A gond ott van, hogy nem tudjuk milyen vetőmagot vásárolunk. A címkén az lehet akármi....

    VálaszTörlés
  3. Érdekesnek találtam és gondoltam megosztom mással is.Valóban nem tudni milyen vetőmagot vásárolunk.Bár amit csak lehet magunk gyűjtünk a már meglévő növényekről.Ez nagyon érdekes téma,lehetne róla "beszélni",megvitatni.

    VálaszTörlés

Köszönöm hozzászólásodat.